aureliaКораб „Аурелия“

(ТИП Калмар, Проект Б-418, строен в Полша)

 

Това е потъналият кораб край Равда. Историята на този кораб е следната: това е бившият риболовен траулер „Аурелия“, изгорял през 1980г. в Лисабон по време на ремонт и докаран на буксир до България. За него през 80-те е имало план да се ползва за плаваща хотел-база, атракцион, за което е закупен след бракуването му. След буксирането му в района на Равда, при една буря вързалата се скъсват и е изхвърлен на брега. Правят се безуспешни опити да бъде изтеглен отново в морето, дори и с танкове. След, което е взето решение да се ползва, като вълнолом на съществуващата тогава студентска спортна база „Олимпийски надежди“. От него за скрап са изрязани надстройките и корпуса е запълнен с камъни. Като резултат – бреговата ивица зад него се променя с натрупване на широка плажна ивица.

(Информация: www.wikimapia.org и www.airgroup2000.com)

 


km_rav11Митове и легенди – Равда

 

Равда е кокетно селище на брега на Черно море, на 3 км.от Несебър с много слънчеви дни, чист въздух , прекрасен плаж и два магнетични залива.

Има много легенди за възникването на селището и името му. Според една легенда преди стотици години в района се заселили пастири и мястото било наречено на един от тях – Равадин. Друга легенда разказва, че някога земите в района принадлежали на лош чифликчия, който биел работниците си с пръчка, наричана равдас. Най-интересна е легендата, според която в хубавата девойка Равдалина се влюбил Бог Нептун, който поискал да я вземе със себе си в дълбините на морето, но тя отказала. Разгневен,  богът изпратил водна стихия, която да унищожи селището, но другите богове спрели бедствието. Така огромните вълни образували многобройни заливи.

Един от най- красивите дарове на природата е нос Боруна, разделящ плажната ивица от 57 000 кв.м. на два залива. Първият се нарича „Южен плаж” и е известен със своята широка ивица, покрита със златист пясък и условия за забавление, а вторият е любим на романтиците, търсещи спокойствие и тишина и е разположен между нос Боруна и нос Арортирия по посока на гр.Несебър.

CurkvaДуховният център на Равда е Храм „Света Параскева”, построен през далечната 1884г. от гърците Василиос и Теодоракис, както и с помощта на жителите на Равда. Селището поддържа Детска млечна кухня, богата библиотека, три модерни и безопасни детски площадки. За желаещите да спортуват е осигурен свободен достъп до три спортни площадки и стадион, който се ползва за тренировъчна база от много български и чуждестранни спортни клубове. На своите жители и гости Равда предлага богата културна програма.

Съхранила традициите от миналото, Равда и днес е очарователна със семейните си хотели, частни квартири и множество заведения за хранене. Но най- впечатляващи са гостоприемството и спокойствието на местните хора.

Преобразена и благоустроена днес Равда е притегателен център за туристи и гости от целия свят.

Всичко взето заедно прави Равда едно от най – предпочитаните места за почивка и отдих по Българското Черноморие!

 


nessebarНесебър – История

Градът е основан преди повече от 3200 години. Населен от траките в края на бронзовата епоха, те го нарекли Мелсамбрия, което означавало „град на Мелсас” – вероятно името на основателя на селището.

След тях дорийците (древногръцко племе) пристигат в селището в края на VI в. пр. Хр. Под тяхно владение селището се разраства, изгражда се крепостна стена, появяват се жилищни квартали. В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя. Тогава започват да го наричат Месемврия. Градът продължава да е важен икономически и културен център. След като Римската империя мести столицата си в Константинопол и християнството става официална религия, в Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове. Градът става част от Първата българска държава през 812 г., когато българският владетел хан Крум го превзема. Славяните, които се заселват тук, започват да наричат града Несебър. Градът има важна роля по време на управлението на цар Калоян (1197-1207), Иван Асен II (1218 – 1241), Константин Тих (1257-1277).

Голям разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър (1331 – 1371) – строят се много нови църкви, развива се културната и духовна дейност.

Несебър пада под османско владичество през 1453 г.

Днес старата и новата част на града са разделени от тесен провлак. Старият град е разположен на малък полуостров. Заради изключителното си културно и историческо богатство Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно значение с постановление № 243 на Министерския съвет от 18.07.1956 г. През 1983 г. ЮНЕСКО вписва Стария Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.